Gratis verzending in NL

klantbeoordeling

niet goed geld terug

winkelwagen

Bekijk de cortenstaal wand decoratie collectie van EmielsDesigns

Cortenstaal Honden
Cortenstaal Paarden
Cortenstaal Wild NL
Cortenstaal Big Five

Cortenstaal Decoratie Ontwerp tips

Cortenstaal is een robuust materiaal dat na een tijdje in de buitenlucht een stoere roestlaag vormt. Deze roestlaag ziet er niet alleen fraai uit, het beschermt ook het staal tegen verder roesten. Uit een corenstaal plaat kan met een plasmasnijder vrijwel elke vorm worden gesneden. Maar bij het ontwerpen van cortenstaal decoratie dien je wel rekening te houden met een aantal regels. In dit artikel legt Emiel uit hoe je jouw cortenstaal ontwerp maakt met hulp van pen, papier en het freeware programma Inkscape. 

Olifant cortenstaal ontwerp

Cortenstaal vector design

In de meeste gevallen is het wenselijk dat de cortenstaal decoratie uit één stuk bestaat. Dit kun je eenvoudig testen in photoshop. Een ontwerp maak je eerst in zwart wit. In photoshop kun je een ontwerp zuiver zwart wit maken met de functie Afbeelding - aanpassingen - "Drempel ". Nu heb je een zwart wit ontwerp. Door met het gereedschap "Emmertje" op een zwart vlak te klikken in een bijvoorbeeld rode kleur kun je bekijken of al het zwart in het ontwerp rood wordt en dus al dan niet aan elkaar grenst. 

Cortenstaal ontwerp Luipaard
Is dit het geval dan is je cortenstaal ontwerp klaar om te exporteren naar Inkscape. Is dat niet het geval dan zal je het ontwerp nog aan moeten passen en een aantal verbindingslijnen moeten tekenen om een aaneensluitend ontwerp te maken. Nadat je een ontwerp hebt afgerond dien je deze om te zetten naar Vector formaat. Dat kan met hulp van de functie "bitmap overtrekken" in het programma Inkscape. Je kunt een .jpg bestand knippen en plakken als je werkt met photoshop of paint of via bestand - importeren als je een foto van je tekening gebruikt.
Als we het ontwerp van de leeuwenkop als voorbeeld nemen dan zie je dat de eerste schets op papier hele dunne lijnen bevat. Deze lijnen zijn te dun voor de plasma snijder en zullen bij het snijproces niet goed uit de verf komen.
Ontwerp wijzerplaat in Cortenstaal
In inkscape kun je op schaal tekenen. Door de vector illustratie een vaste hoogte te geven kun je de lijndikte van de verschillende elementen in het ontwerp nameten. In het geval van de big five serie ben ik uitgegaan van een hoogte van 90 cm voor de verschillende dierenkoppen. In mijn ontwerpen ga ik uit van een minimale dikte van 5 mm voor lijnen. Door een cirkel te tekenen in inkscape met een diameter van 5 mm kun je controleren of alle lijnen aan deze dikte voldoen. Is dat niet het geval dan kun je door middel van vector punten verschuiven de lijnen verdikken. Wil je alle lijnen een percentage dikker maken dan is daar in inkscape ook een manier voor; met de functie verwijden, sneltoets CTRL + ) , maak je alle lijnen dikker. De stappen waarmee de lijnen dikker gemaakt worden kun je instellen via "voorkeuren / gedrag / stappen". Let op, als je besluit in plaats van een hoogte van 90 cm een hoogte van bijvoorbeeld 60 cm te kiezen dan worden alle lijnen ook kleiner / dunner en zul je het ontwerp weer met de 5 mm cirkel moeten controleren. 
Cortenstaal neushoorn

Als je ontwerp klaar is kun je deze opslaan als .SVG bestand, of eventueel kun je deze exporteren in een .DXF formaat als de metaalbewerker daar om vraagt. 
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over plasma snijden met cortenstaal plaat? Neem gerust contact op met Emiel, hij help je graag verder. Geen zin, geen tijd of lukt het niet om zelf een ontwerp te maken? Ook daar kan Emiel je bij helpen. 

Stel je vraag over Cortenstaal decoratie ontwerpen

Leeuwenkop van Cortenstaal