Je eigen kunst prints verkopen - Hoe doe je dat

Stel dat je goed kunt tekenen, prachtig kunt schilderen of je maakt de mooiste digitale creaties Photoshop. En al die kunstwerken liggen thuis in een doos zonder dat ze bekeken worden. Of ze staan al tijden in een mapje op je computer als je digitaal beeldmaker bent. Hoe mooi zou het zijn als je met die kunstwerken die nu nog niets liggen te doen zo nu en dan een mooi bedrag zou kunnen verdienen? In dit blog laat ik je een aantal manieren zien hoe je met jouw artwork geld kunt verdienen. Daar gaan we...

2023-04-wall-03jpg
Dit kunstwerk van een dame in zwart wit is te koop in mijn kunst shop

Van kunst op papier naar digitaal

 Als je een digitale beeldmaker bent kun je deze alinea overslaan. Dit gaat namelijk over het digitaliseren van tekeningen en schilderijen. En als beeldmaker heb je jouw artwork natuurlijk allemaal al als digitale versie op je computer staan. Maar als je tekent op papier of schildert op canvas is dat een ander verhaal. Je zult jouw artwork moeten scannen of fotograferen om een kwalitatief hoogwaardig digitaal bestand van je kunstwerk te krijgen. Je kunt het professioneel scannen van een kunstwerk over laten aan experts, zoals re-art.com maar je kunt er ook voor kiezen zelf een goede foto te maken van je kunstwerk. Als je voor fotograferen kiest heb je een goede spiegelreflex- of systeemcamera nodig, het liefst één met een zo groot mogelijke sensor. Daarnaast heb je een goede lens nodig, bijvoorbeeld een 50 mm lens van goede kwaliteit. Over lenzen en camera's lees je meer op cameranu.nl Om je uitrusting compleet te maken heb je een statief en een ringlamp nodig die je om je camera kunt plaatsen. Zo'n ringlamp zorgt voor een gelijkmatig verdeeld licht op je artwork. 

20220228-danseres-robuust-taupe-goud-oranje-02-2023-08-wall-02jpg
Dit artwork maakte ik in photoshop en is te bestellen als print in mijn eigen webshop

Zorg ervoor dat je camera is ingesteld op de laagst mogelijke ISO waarde, meestal is dit ISO 100. Dit voorkomt korrelige foto's. Zet de camera op een statief en hang je kunstwerk aan de wand. Bij een tekening op papier kun je er voor kiezen de tekening op een plaat Forex te plakken met schilderstape op met spuitlijm. Zo voorkom je dat de tekening bol staat. De camera zet je met het waterpas zuiver horizontaal zodat de camerabody en het te fotograferen kunstwerk parallel staan aan elkaar. Een uitgebreide uitleg over het fotograferen van kunst vindt je op deze pagina van Wim Bals. Hij adviseert om in plaats van een ring lamp gebruik te maken van twee soft boxes.

Je artwork via een print on demand webshop verkopen

Nu je jouw kunstwerken digitaal hebt gemaakt kun je beginnen met het verkopen. De makkelijkste manier om jouw kunst te koop te zetten is door je aan te melden bij wanddecoratie print on demand site's. Hieronder zie je een aantal sites waar ik mijn artwork ook verkoop;

  • werkaandemuur.nl
  • sfeeraandemuur.nl
  • spreadshirt (verkopen naast shirts ook poster prints)
Deze sites zijn een verzameling werken van heel veel verschillende kunstenaars, van digitale artiesten tot fotografen. Het voordeel van deze sites is het gemak. Je upload je digitale artwork en je hebt er verder geen omkijken meer naar.
Bij het uploaden van je artwork moet je ook een beschrijving opgeven. Dit is misschien niet het leukste deel van het proces, maar wel een heel belangrijk deel. Een goede omschrijving bevat de juiste keywords en zorgt ervoor dat je werk gevonden kan worden door klanten op zoekmachines als Google en Yahoo. In mijn blog schrijven over schrijven vertel ik meer over hoe ik mijn eigen beschrijvingen maak. Het nadeel van deze print on demand webshops is dat je niet zelf een klantenbestand kunt opbouwen. Bij werkaandemuur zie je bijvoorbeeld alleen in welke plaats / land je artwork aan de muur komt te hangen, maar je zult geen interactie hebben met de klant zelf. En die interactie met de klant vind ik persoonlijk juist heel leuk. Dat brengt ons bij de meest voor de hand liggende manier om je kunst online te verkopen; de eigen webshop.

vrouw-jurk-in-de-wind-HR-interieur-03-2023jpg
Een print van dit werk bestel je hier

Een eigen kunst webshop beginnen

Zelf ben ik als het gaat om het beheren van een website een beetje lui. Dus updates uitvoeren en de code achter de schermen laat ik liever over aan degene die er verstand van hebben. Daarom heb ik gekozen voor een eenvoudig te beheren website met webshop in één. Veel profiders bieden dit aan als standaard pakket met bijpassend maandelijks abonnement. Wil je meer controle over je eigen webshop dan is een wordpress website in combinatie met Shopify misschien meer iets voor jou.