Schrijven over schrijven

In dit blog ga ik iets aparts doen. Ik ga schrijven over schrijven. Ik weet van mijzelf dat ik absoluut niet de beste tekstschrijver ben. En het is ook niet mijn ambitie om een expert in tekst schrijven te worden. Wel is het schrijven van teksten voor een beeldmaker als ik belangrijk. Google en andere zoekmachines zijn nu eenmaal (nog) niet heel goed in bepalen wat er op foto's en beelden te zien is. Dus om je beelden goed vindbaar te maken op het internet heb je tekst nodig. Duidelijke en relevante tekst. 

20221201_110052smjpg

In dit blog leg ik je uit hoe ik het schrijven van teksten bij mijn artwork aanpak. Hier komt het;

Een handig hulpmiddel bij het maken van teksten is het stellen van de volgende vragen; wie, wat, waar, wanneer, waarom. Deze vragen kun je vervolgens gaan aanvullen;

wie is de maker van dit werk?
wie zie ik hier op de foto?
wie heeft er geholpen bij het maken van dit werk?
wie heeft mij geïnspireerd dit werk te maken?

wat zie ik op de foto / het kunstwerk?
wat is de achterliggende gedachte van het werk? 
wat is de reden voor het kiezen van deze compositie, kleur, oriëntatie etc.?
wat is het doel van dit werk? Is het puur esthetisch, of wil je er een bepaalde gedachte of idee mee uitdragen?
wat zijn de gebruikte technieken? Bij fotografie wat voor camera, wat voor lens, wat is de sluitertijd? En bij artwork; wat voor materiaal heb je gebruikt (potlood, acrylverf, houtskool, digitaal tekentablet etc.)

waar heb je dit werk gemaakt? 

wanneer heb je dit werk gemaakt? 

waarom het je dit werk gemaakt? De waarom vraag kun je ook weer stellen bij alle antwoorden op de bovenliggende vragen. Waarom het je gekozen voor die sluitertijd, waarom vind je het belangrijk om dit idee uit te dragen, en ga zo maar door. 

Even een voorbeeld. Ik heb dit kunstwerk gemaakt van een engel op een hart. Ik ga de waarom vragen aan mezelf stellen om tot een tekst te komen die dit artwork zo goed mogelijk beschrijft. 

engel-op-hart-zw-006jpg

" Dit werk heb ik gemaakt in november 2022. Op deze afbeelding zie je een engel, zittend op een hart. Ze drukt op het hart en er stroomt een goud gele lichtgevende vloeistof uit het hart. Deze vloeistof verlicht ook de onderkant van haar benen en vleugels. Het lijkt er op dat ze dit bloedende hart wil helpen door het bloeden te stelpen. De goudgele vloeistof staat symbool voor het leed dat er in de wereld is, de engel symboliseert al het goede dat de pijn van het leed kan verzachten.

De tekening heb ik gemaakt met houtskool op papier. Deze handgetekende versie heb ik vervolgens ingescand. De scan is in inkscape omgezet naar een vector bestand. Door dit vector bestand op hoge resolutie te exporteren had ik een perfecte basis om in photoshop mee verder te werken. Met behulp van mij tekentablet heb ik kleur toegevoegd aan de zwart wit versie. Eerst de achtergrond met donkergrijs en abstacte teksten in krijt stijl. Daarna het hart en de engel in grijstinten met lichtgrijze hooglichten. En tot slot de gele vloeistof en de goud gele hooglichten die op de onderkant van de vleugels schijnen. Dit werk is te bestellen als print op doek in 60 x 60 cm, 100 x 100 en 130 x 130 cm. "

Heb jij na het lezen van dit blog opmerkingen, of heb je nog betere tips voor mij over hoe je teksten schrijft bij afbeeldingen? Ik sta open voor feedback en hoor graag van je wat je van dit blog vindt.