Hoe kan ik geld verdienen met mijn kunst en tekeningen

Als je goed kunt tekenen is het natuurlijk leuk wanneer je daar ook nog geld mee kan verdienen. Tekenen vind ik persoonlijk een fijne bezigheid.
Ik zal me even voorstellen; mijn naam is Emiel de Lange. Ik ben getrouwd en vader van 3 kinderen, twee zoons en een dochter. Naast tekenen kan ik enorm genieten van een lekker speciaal biertje. 

Tekenen op school

Al sinds de basisschool is tekenen een hobby van me. Op de middelbare school heb ik tekenen als eindexamenvak gedaan. En na mijn VWO diploma te hebben gehaald heb ik tijdens mijn studie bouwkunde / architectuur 1e fase ook veel getekend. Omdat ik momenteel een eigen bedrijf heb waarbij het maken van 3d tekeningen en artist impressions de core business is zou je kunnen zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. (Mijn hier mijn werk als 3D artist ).

Kunstwerk wanddecoratie Print op Dibond - konijn met waterpistool 
konijn-pistool-2021-artwork-02-mediumjpg

Geld verdienen met jouw kunst

Sinds enkele jaren ben ik me hobbymatig gaan verdiepen in het maken van artwork en dan met name pentekeningen.

Rond 2008 is bij mij het idee ontstaan om met dit artwork geld te gaan verdienen.

Geld verdienen met artwork ben ik gaan proberen op de volgende manieren;

 • Illustraties verkopen via stock image sites
 • T-shirts en andere producten met mijn illustraties erop verkopen
 • Illustraties op maat gemaakt op verzoek van een opdrachtgever
 • Illustraties verkopen aan uitgeverijen van bijvoorbeeld kinderboeken
 • Meedoen met ontwerpwedstrijden
 • Commissie voor illustraties op wenskaarten

Stock image sites

Een deel van mijn werk staat al te koop op stock foto sites. Op deze sites staan een grote verzameling fotos en illustraties die bedrijven tegen vergoeding kunnen downloaden. Als contributor van deze sites kun je eigen beeldmateriaal plaatsen. De site kan dit beeldmateriaal als wederverkoper aanbieden aan bedrijven.
Ik maak gebruik van de volgende platforms;Elke site hanteert haar eigen per vergoeding per download. In de 3 jaar dat ik deze platforms gebruik is AdobeStock in mijn geval de best verkopende site waarbij ik ca 200 euro per jaar verdien met de verkoop van eigen foto's en illustraties.

Illustraties op producten

Een andere manier waarbij ik probeerde geld te verdienen met mijn illustraties is het bedrukken van t-shirts en andere kleding met mijn illustraties erop. Spreadshirt is een site waarbij je eenvoudig een eigen webwinkel kunt beginnen van kleding met je eigen ontwerpen. Via een app en de website kun je jouw verkopen bekijken. Ik ben hiermee in september 2018 begonnen. Inmiddels verkoop ik zo'n 4 a 5 prints per week.
Bekijk hier de webshop met mijn eigen t-shirts. De site is heel intuïtief en binnen een paar uur heb je jouw eerste producten in je eigen webshop staan.
T-shirt-low-poly-vector-vrouw-wit-shirtjpg
Dit design is door mij getekend.
Het plaatsen van de illustratie op het shirt
en het vrouwelijke model wordt door Spreadshirt verzorgd.
bron spreadshirt.nl

Naast Spreadshirt bestaan er nog andere sites waar je jouw illustratie op producten kunt laten bedrukken;

 1. Spreadshirt
 2. Teespring.com
 3. cafepress.com
 4. zazzle.com
 5. Redbubble.com

Verkoop je kunst als wanddecoratie
In 2020 ben ik begonnen met mijn artwork te koop te zetten op werkaandemuur
Werk aan de muur is een platform waar je jouw kunst, foto's en tekeningen te koop kunt zetten. 
Je ontvangt een commissie per verkocht item. Het percentage van deze commissie kun je zelf instellen. Houdt er hierbij rekening mee dat hoe hoger je procentuele commissie, hoe duurder de werken te koop komen te staan. In maart 2021 heb ik mijn eerste kunstwerken verkocht op deze site. Het gaat om dit schilderij.
Klik hier of op de afbeelding om dit werk op werkaandemuur te bekijken
hooglander-lijntekening-waterverf LargejpgVerkopen op werkaandemuur blijkt een kwestie van een lange adem en je moet er uiteraard voor zorgen dan je een flink aantal kwalitatief goede werken op de site hebt staan. 
Het leuke van werkaandemuur vindt ik de wallapp. Hiermee kun je jouw werk in een interieur tentoon stellen. Deze afbeeldingen kun je vervolgens gebruiken voor promotie van jouw werk. Mijn schilderij van een schotse hooglander hieronder heb ik bijvoorbeeld in een fraai interieur met koper kleurige accenten geplaatst. 

Schotse hooglander te koop via werkaandemuur
wallapp-761462-25022021-110756jpg
bron - werkaandemuur.nl

Bij werkaandemuur kun je bovendien kiezen uit verschillende materialen. Zo kan ik mijn schotse hooglander schilderij laten printen op een muurcirkel, dibond, canvas, hout, staal, behang en acrylglas. Daarnaast kun je ook eens in veel verschillende formaten kiezen. Er is dus altijd wel een kunstwerk die past bij jouw interieur. 

Muurcirkel met schotse hooglander
wallapp-761462-25022021-110817jpg
bron - werkaandemuur.nl

Advertentie inkomen blog

Wanneer je ergens goed in bent of als je een passie hebt voor iets kun je er voor kiezen jouw ervaring te delen middels een blog. Dit is precies wat ik hier ook probeer te doen. Via Blogger.com kun je wanneer je veel bezoekers hebt inkomsten via advertenties verwerven. Naast blogger.com zijn er veel andere alternatieven om een blog te beginnen. Je kunt dit op een eigen site doen zoals ik dat hier doe. Dit kan bijvoorbeeld met wordpress. Om advertentie inkomsten te verwerven is het zaak dat je jouw blow aanmeld bij adsense. Er zijn voorwaarden verbonden aan je site voordat je mag adverteren. De site moet bijvoorbeeld minstens een half jaar lang in online staan zodat gewaarborgd word dat de site van goede kwaliteit is.

Kunst en tekeningen op maat gemaakt voor een opdrachtgever

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste manier om geld te verdienen met je tekeningen. Om rechtstreeks contact op te nemen met een mogelijke opdrachtgever is het van groot belang dat je portfolio up to date is en dat deze voldoende overtuigingskracht heeft om een opdrachtgever over de streep te trekken. Verzamel dus je beste werk en maak een fraaie portfolio webpagina. Mijn online portfolio heb ik aangemaakt via Adobe portfolio. Ook deze site is heel intuïtief en hier maak je gemakkelijk je eigen porfolio pagina's. Daarbij kun je kiezen uit verschillende thema's. Bekijk een greep uit mijn illustraties op mijn portfolio. Verzamel daarna je moed bij elkaar en ga met je tablet langs bij mogelijke klanten. Je zult vast een aantal afwijzingen krijgen maar houdt het volgende in gedachten; Nee heb je, Ja kun je krijgen...


Illustratie van vrouw getekend in markeerstift stijl
stoere vrouw zwart wit mediumjpg

Met je artwork naar een uitgever

Er zijn diverse online platforms waar je jouw illustraties kunt presenteren. Een daarvan is schrijverzoektillustrator. Dit is een betaald platform waar je voor 25 euro je werk kunt plaatsen. Je kunt natuurlijk ook je portfolio rechtstreeks naar verschillende uitgevers sturen.

Meedoen met ontwerp wedstrijden

Een mooi manier om je portfolio uit te breiden met de mogelijkheid om er geld mee te verdienen is meedoen aan ontwerp wedstrijden.
Er zijn op het internet diverse platformen te vinden waar ontwerpwedstrijden op staan. Bijvoorbeelden van deze design contest sites zijn;
https://www.designcrowd.com
https://www.ontwerpen-voor-geld.nl
https://www.brandsupply.nl
https://99designs.nl

Commissie via verkoop van wenskaarten met jouw illustratie

Heb je geschikte illustraties die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een verjaardag wenskaart dan kun je ook overwegen je werk te promoten bij websites waar men online wenskaarten kan ontwerpen. Wordt een wenskaart met jouw illustratie verstuurd kun je een commissie afspreken.

Begin je eigen poster webshop

Tegenwoordig zijn er talloze bedrijven waar je posters, textieldoeken en andere interieur wanddecoratie kunt laten verzorgen. Wanneer je een eigen webshop maakt en het drukwerk via een externe partij laat verzorgen is dit een interessant verdienmodel. Dit is precies wat ik met mijn webshop EmielsDesigns.com heb gedaan.

Een van mijn kunstwerken die je kunt kopen in mijn webshop
2021-01-05-schotse-hooglander-impressionistisch-mediumjpg

Heb jij na het lezen van dit artikel nog tips of eigen ervaring hoe jij geld kunt verdienen met kunst? Stuur mij gerust een berichtje, goede tips voeg ik graag toe aan dit artikel,