Hoe kan ik geld verdienen met mijn kunst en tekeningen

website-banner-workshop-tekenenjpg
Met de workshop Geld verdienen met tekenen leer je hoe je jouw werken kunt verkopen als print op t-shirt of andere leuke items

Als je goed kunt tekenen is het natuurlijk leuk wanneer je daar ook nog geld mee kan verdienen. Tekenen vind ik persoonlijk een fijne bezigheid. In dit blog laat ik je zien hoe ik verschillende manieren heb gevonden om met tekenen geld te verdienen. 
Ik zal me eerst even voorstellen; mijn naam is Emiel de Lange. Ik ben getrouwd en vader van 3 kinderen, twee zoons en een dochter.

Tekenen op school

Al sinds de basisschool is tekenen een hobby van me. Op de middelbare school heb ik tekenen als eindexamenvak gedaan. En na mijn VWO diploma te hebben gehaald heb ik tijdens mijn studie bouwkunde / architectuur 1e fase ook veel getekend. Omdat ik momenteel een eigen bedrijf heb waarbij het maken van 3d tekeningen en artist impressions de core business is zou je kunnen zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt. (hier mijn werk als 3D artist).

Veertjes-tuinposter-EDjpg
Chique Tuinposter met gouden veertjes - door Emielsdesigns- digitaal getekend

Geld verdienen met jouw kunst

Sinds enkele jaren ben ik me hobbymatig gaan verdiepen in het maken van artwork en dan met name pentekeningen en digitaal artwork.

Rond 2008 is bij mij het idee ontstaan om met dit artwork geld te gaan verdienen.

Geld verdienen met artwork ben ik gaan proberen op de volgende manieren;
 • Illustraties verkopen via stock image sites
 • T-shirts en andere producten met mijn illustraties erop verkopen
 • Illustraties op maat gemaakt op verzoek van een opdrachtgever
 • Illustraties verkopen aan uitgeverijen van bijvoorbeeld kinderboeken
 • Meedoen met ontwerpwedstrijden
 • Commissie voor illustraties op wenskaarten
 • Met prints op lokale markten staan
markt-EDjpg
Foto van mij en mijn artwork op Dibond prints - kerstmarkt Ballohoeve 2022

Vind je dit blog nuttig? Doneer het bedrag van een kopje koffie;

Dit blog is gratis. En toch zou ik het heel leuk vinden als je het bedrag van een kopje koffie doneert. Dat kan heel simpel, via de site BuyMeACoffee.

buymeacoffee-02jpg

Stock image sites

Een deel van mijn werk staat al te koop op stock foto sites. Op deze sites staan een grote verzameling fotos en illustraties die bedrijven tegen vergoeding kunnen downloaden. Als contributor van deze sites kun je eigen beeldmateriaal plaatsen. De site kan dit beeldmateriaal als wederverkoper aanbieden aan bedrijven.
Ik maak gebruik van de volgende platforms;Elke site hanteert haar eigen per vergoeding per download. In de 3 jaar dat ik deze platforms gebruik is AdobeStock in mijn geval de best verkopende site waarbij ik in 2022 $ 450 verdiende met de verkoop van eigen foto's en illustraties.

Illustraties op producten

Een andere manier waarbij ik probeerde geld te verdienen met mijn illustraties is het bedrukken van t-shirts en andere kleding met mijn illustraties erop. Spreadshirt is een site waarbij je eenvoudig een eigen webwinkel kunt beginnen van kleding met je eigen ontwerpen. Via een app en de website kun je jouw verkopen bekijken. Ik ben hiermee in september 2018 begonnen. Inmiddels verkoop ik zo'n 4 a 5 prints per week.
Bekijk hier de webshop met mijn eigen t-shirts. De site is heel intuïtief en binnen een paar uur heb je jouw eerste producten in je eigen webshop staan.
T-shirt-low-poly-vector-vrouw-wit-shirtjpg
Dit design is door mij getekend.
Het plaatsen van de illustratie op het shirt
en het vrouwelijke model wordt door Spreadshirt verzorgd.

Wil jij weten hoe je jouw illustraties en tekeningen gereed maakt voor print op t-shirt? Meld je dan aan voor mijn workshop-eigen-t-shirt-lijn


bron spreadshirt.nl

Naast Spreadshirt bestaan er nog veel andere sites waar je jouw illustraties op producten kunt laten bedrukken;

 1. Spreadshirt
 2. Teespring.com
 3. cafepress.com
 4. zazzle.com
 5. Redbubble.com
 6. Shirttee
flamingo-hoodiejpg


Verkoop je kunst als wanddecoratie
In 2020 ben ik begonnen met mijn artwork te koop te zetten op werkaandemuur
Werk aan de muur is een platform waar je jouw kunst, foto's en tekeningen te koop kunt zetten. 
Je ontvangt een commissie per verkocht item. Het percentage van deze commissie kun je zelf instellen. Houdt er hierbij rekening mee dat hoe hoger je procentuele commissie, hoe duurder de werken te koop komen te staan. In maart 2021 heb ik mijn eerste kunstwerken verkocht op deze site. Het gaat om dit schilderij.
Klik hier of op de afbeelding om dit werk op werkaandemuur te bekijken
hooglander-lijntekening-waterverf LargejpgVerkopen op werkaandemuur blijkt een kwestie van een lange adem en je moet er uiteraard voor zorgen dan je een flink aantal kwalitatief goede werken op de site hebt staan. 
Het leuke van werkaandemuur vindt ik de wallapp. Hiermee kun je jouw werk in een interieur tentoon stellen. Deze afbeeldingen kun je vervolgens gebruiken voor promotie van jouw werk. Mijn schilderij van een schotse hooglander hieronder heb ik bijvoorbeeld in een fraai interieur met koper kleurige accenten geplaatst. 

Schotse hooglander te koop via werkaandemuur
wallapp-761462-25022021-110756jpg
bron - werkaandemuur.nl

Bij werkaandemuur kun je bovendien kiezen uit verschillende materialen. Zo kan ik mijn schotse hooglander schilderij laten printen op een muurcirkel, dibond, canvas, hout, staal, behang en acrylglas. Daarnaast kun je ook eens in veel verschillende formaten kiezen. Er is dus altijd wel een kunstwerk die past bij jouw interieur. 

Muurcirkel met schotse hooglander
wallapp-761462-25022021-110817jpg
bron - werkaandemuur.nl

Een site die lijkt op werkaandemuur is sfeeraandemuur.nl Hier kun je net als bij werkaandemuur je eigen kunst en wanddecoratie uploaden. De verhouding van de afbeelding bij sfeeraandemuur is beperkt tot 2:3. Bij werkaandemuur kun je ook andere afmetingen uploaden en verkopen. 

Advertentie inkomen blog

Wanneer je ergens goed in bent of als je een passie hebt voor iets kun je er voor kiezen jouw ervaring te delen middels een blog. Dit is precies wat ik hier ook probeer te doen. Via Blogger.com kun je wanneer je veel bezoekers hebt inkomsten via advertenties verwerven. Naast blogger.com zijn er veel andere alternatieven om een blog te beginnen. Je kunt dit op een eigen site doen zoals ik dat hier doe. Dit kan bijvoorbeeld met wordpress. Om advertentie inkomsten te verwerven is het zaak dat je jouw blog aanmeld bij adsense. Er zijn voorwaarden verbonden aan je site voordat je mag adverteren. De site moet bijvoorbeeld minstens een half jaar lang in online staan zodat gewaarborgd word dat de site van goede kwaliteit is.

Kunst en tekeningen op maat gemaakt voor een opdrachtgever

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste manier om geld te verdienen met je tekeningen. Om rechtstreeks contact op te nemen met een mogelijke opdrachtgever is het van groot belang dat je portfolio up to date is en dat deze voldoende overtuigingskracht heeft om een opdrachtgever over de streep te trekken. Verzamel dus je beste werk en maak een fraaie portfolio webpagina. Mijn online portfolio heb ik aangemaakt via Adobe portfolio. Ook deze site is heel intuïtief en hier maak je gemakkelijk je eigen porfolio pagina's. Daarbij kun je kiezen uit verschillende thema's. Verzamel daarna je moed bij elkaar en ga met je tablet langs bij mogelijke klanten. Je zult vast een aantal afwijzingen krijgen maar houdt het volgende in gedachten; Nee heb je, Ja kun je krijgen...

engel-op-hart-zw-006-wall-03jpg
Illustratie van engel op een hart van lava
Met je artwork naar een uitgever Er zijn diverse online platforms waar je jouw illustraties kunt presenteren. Een daarvan is schrijverzoektillustrator. Dit is een betaald platform waar je voor 25 euro je werk kunt plaatsen. Je kunt natuurlijk ook je portfolio rechtstreeks naar verschillende uitgevers sturen.

Meedoen met ontwerp wedstrijden

Een mooie manier om je portfolio uit te breiden met de mogelijkheid om er geld mee te verdienen is meedoen aan ontwerp wedstrijden.
Er zijn op het internet diverse platformen te vinden waar ontwerpwedstrijden op staan. Bijvoorbeelden van deze design contest sites zijn;
https://www.designcrowd.com
https://www.ontwerpen-voor-geld.nl
https://www.brandsupply.nl
https://99designs.nl

Commissie via verkoop van wenskaarten met jouw illustratie

Heb je geschikte illustraties die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een verjaardag wenskaart dan kun je ook overwegen je werk te promoten bij websites waar men online wenskaarten kan ontwerpen. Wordt een wenskaart met jouw illustratie verstuurd kun je een commissie afspreken.

Begin je eigen poster webshop

Tegenwoordig zijn er talloze bedrijven waar je posters, textieldoeken en andere interieur wanddecoratie kunt laten verzorgen. Wanneer je een eigen webshop maakt en het drukwerk via een externe partij laat verzorgen is dit een interessant verdienmodel. Dit is precies wat ik met mijn webshop EmielsDesigns.com heb gedaan.

voor-na-vlinderjpg
Een van mijn kunstwerken de versie van 2021 en een aangepaste versie in 2022
Bekijk meer voor en na werken in het blog werken van toen versus werken van nu

Heb jij na het lezen van dit artikel nog tips of eigen ervaring hoe jij geld kunt verdienen met kunst? Stuur mij gerust een berichtje, goede tips voeg ik graag toe aan dit artikel.
Wil je mij supporten in het maken van nog meer van dit soort artikelen? Doneer dan een klein bedrag via BuyMeACoffee;