Werken van toen versus werken van nu

Het leuke van digitaal kunst maken is het gegeven dat je een werk altijd kunt aanpassen. Zo nu en dan duik ik mijn digitale archief in en zoek een kunstwerk uit waar ik nu niet meer zo tevreden over ben. Dat kan zijn omdat de kleuren mij niet meer aanstaan, of omdat de uitvoering in het geheel niet meer naar mijn zin is. In dit blog laat ik jullie een aantal werken zien die een metamorfose hebben ondergaan. Dat ik zelf niet tevreden ben over een werk wil natuurlijk niet zeggen dat jij als kijker het nieuwe werk beter vindt. Misschien gaat jouw voorkeur toch uit naar de oudere versie. Ik vind het heel leuk om jouw reactie en mening te horen. Schroom niet om een berichtje achter te laten met jouw voorkeur. En helemaal leuk vind ik het om te lezen waarom je een bepaald werk beter of minder goed vindt. Daar gaan we....

Van een drukke naar een rustige achtergrond


voor-na-layout-zwart-wit-meisjejpg

 Toen ik dit werk in 2022 maakte was ik wel blij met het zebra patroon als achtergrond. Nu vind ik deze achtergrond eigenlijk veel te druk. Het leidt af van het onderwerp van dit kunstwerk, de jonge dame in grijstinten. In de versie van 2022 loenste het meisje een beetje. Dit heb ik aangepast. Ook andere accenten, zoals schaduwen in de ogen en bij de borsten heb ik aangepast zodat deze meer realistisch zijn. 

Close up portret vrouw in taupe


voor-na-portretjpg

 Dit portret van een dame maakte ik in 2021. Met name de belichting romdom de lippen en de ogen is in de versie van 2021 niet helemaal geslaagd naar mijn mening. In de versie van 2023 heb ik ook textuur toegevoegd met een canvas brush in photoshop en er zijn wat details aangebracht in de haren. Daarnaast heb ik er voor gekozen iets meer van haar voorhoofd te laten zien. 

Line Art - bijna een kusvoor-na-bijna-kusjpg

 Toen ik in januari 2023 door mijn abstracte lineart collectie bladerde kwam ik het werk "bijna een kus" tegen. Vanuit de gedachte less is more heb ik deze tekening opnieuw gemaakt. Dit keer in een onelineart stijl met een tekening die feitelijk bestaat uit één lijn. Zelf ben ik heel blij met de verbeterde versie. Ik ben benieuwd welke versie jij beter vindt.

Vrouwelijk model in de windvoor-na-danseres-02jpg

 De versie uit 2021 heb ik al eens eerder aangepast. Toen ik deze versie onlangs bekeek bedacht ik dat het goed was om de wind nog een tandje harder te laten waaien. De versie van 2023 heeft ook een compeet ander kleurenpalet gekregen, met taupe, lila en roze tinten in plaats van grijs en goudbruin. 

Schotse hooglander kunstwerk in moderne stijl


voor-na-schotse-hooglanderjpg

 Deze schotse hooglander uit 2020 maakte ik in een stijl die lijkt op een combinatie van pentekening en viltstift. In de versie van 2021 heb ik er voor gekozen realistische details, zoals de ogen, weg te laten en een compleet ander kleurenpalet te gebruiken. Het groen is vervangen voor grijs en goudgeel en het bruine van de vacht is een mix geworden van donkergrijs, zwart en lichtbruine accenten. 

Eva en de slang in de hof van Eden


voor-na-eva-en-slangjpg

 De versie van 2021 is zoals je ziet totaal verschillend ten opzichte van de versie van 2022. De versie van 2021 is meer clean, en heeft wat weg van clipart. De lucht is bijna effen en er zit verder niet veel textuur en diepte in dit werk. In de versie van 2022 ben ik helemaal los gegaan met de verschillende brushes. De charcoal brush het ik gebruikt voor het aanzetten van de lijnen. De impressionistische brush heb ik gebruikt voor het aanbrengen van de kleur nuances, in combinatie met een aantal verschillende spatter brushes. Deze brushes zijn overigens gratis te downloaden als je een photoshop abonnement hebt bij Adobe. 

Nog een schotse hooglander kunstwerk


voor-na-schotse-hooglander02jpg

 Nog een schotse hooglander die ik onder handen heb genomen. Met name de textuur van achtergrond van het werk van 2021 vond ik niet meer mooi, en ook de vacht van deze hooglander was niet helemaal meer naar mijn zin. Ik vond deze te grof. En zoals je ziet heb ik ook de snuit en neusgaten aangepast. De versie van 2022 heeft een wat mattere look die past in een retro stijl. De kleur van het mintgroene in de achtergrond heb ik wel behouden. Ook hier heb ik wat meer textuur aangebracht, met behulp van impressionistische photoshop kwasten. 

Zomerse vlinders - een kleurig kunstwerk


voor-na-vlinderjpg

 Hoewel ik de versie van 2021 ook best wel fraai vind vond ik deze versie iets te hard. Met name het middendeel van de vlinder bevat veel zwart. Waarschijnlijk is dit een kwestie van smaak en zijn er genoeg lezers die vinden dat de 2021 versie misschien wel mooier is dan de vlinder van 2022. Wat ik in elk geval fraai vind aan de nieuwe versie is de zachtere look die het gehele werk nu heeft. Het is minder schreeuwerig en heeft een subtieler kleurenpalet. Ook op detail niveau (het werk heeft een resolutie van 5600x7900 pixels) is er nu meer textuur en fijnere details te zien in de 2022 versie. Ik ben benieuwd naar jouw mening, welke vlinder zou jij aan jouw muur willen hebben hangen en waarom?

Zeemeermin aan een ketting


voor-na-zeemeerminjpg

 Deze zeemeermin maakte ik in 2020. De versie van 2020 heeft harde contrasten, veel zwarte schaduwen en is wat druk. Toen ik deze in 2020 nog eens kritisch bekeek vond ik het tijd voor een remake. De nieuwe versie moest wat meer rust uitstralen. Zoals je ziet heb ik ook aan de haren en aan de details van de ketting nog wijzigingen aangebracht. Ook de stand van de ogen en de mond heb ik iets aangepast omdat deze in de 2020 versie een beetje scheef stonden. 

Zeemeermin in de diepzee


voor-na-zeemeermin-02jpg

 Nog een zeemeermin waarvan het origineel ook uit 2022 kwam. De oude versie met grijs tinten vind ik nu iets te somber. Door meer turquoise tinten toe te voegen wordt het kunstwerk een stuk vrolijker. De zwarte en donkergrijze tinten heb ik vervangen voor een wat meer middengrijs kleurenpalet.

Ballet danseres - veel roze en oranjevoor-na-danseresjpg

 Nog een werk dat een behoorlijke metamorfose heeft ondergaan. De versie uit 2019 had een vrijwel witte achtergrond en was heel eenvoudig. De ballet danseres bestaat uit een paar zwarte stift lijnen, de achtergrond uit wat oranje en roze waterverf spetters en dat was dat. De versie van 2022 is veel gelaagder en bevat veel meer details en textuur. Ik ben benieuwd, welke versie jouw voorkeur heeft? Ga jij voor de clean en minimalistische versie, of kies je voor de variant uit 2022 met meer details?

Hagedis aan je muur


voor-na-hagedis-02jpg

 Deze hagedis tekende ik in 2022. De hagedis van 2022 is getekend in de herkenbare groene kleur, met een witte achtergrond. Deze versie heb ik later in 2022 vervangen voor een versie met een groene achtergrond, zodat deze nog beter in een jungle interieur past. De versie van 2023 is warmer, met beige en oranje kleuren voor de achtergrond en grijsblauw voor de hagedis. In de webshop vind kun je een print van zowel de groene als de grijze hagedis bestellen