Extra inkomsten als kunstenaar

Als kunstenaar valt het niet mee om een volwaardig inkomen te verwerven. Het inkomen van een kunstenaar wisselt nogal en is meestal afhankelijk van het aantal verkopen van kunstwerken in die maand.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je als kunstenaar een stabiel inkomsten verwerft. In dit artikel geef ik je een aantal tips over hoe ik dit aanpak.

Digitaal verkopen van je kunstwerken

Als je fysieke schilderijen maakt dan besteed je eerst veel tijd aan het maken van het kunstwerk. Daarna probeer je het werk te verkopen, misschien via een galerie of je hebt wellicht zelf een studio waar je jouw werken verkoopt. Als je jouw werk hebt verkocht heb je een eenmalige inkomstenbron uit dat werk. Die uren die je er in hebt gestoken betalen zich dus één keer uit. Als je jouw werken digitaliseert dan kun je in feite diezelfde uren meerdere malen verzilveren. Dat is het grote voordeel van het digitaliseren van je kunst. 

Kunst prints on demand verkopen

Als je jouw kunstwerken eenmaal hebt gedigitaliseerd dan kun je deze gaan verkopen als print. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden als kunstenaar bij werkaandemuur.nl en je werken hier presenteren of je maakt een eigen webshop. Ik heb een uitgebreid blog geschreven over hoe je jouw eigen kunst prints kunt verkopen.

IMG_2411-engel-walljpg

Schrijf je in als Freelancer bij een ZZP platform

Je hebt als kunstenaar naast het maken van kunst vast ook andere vaardigheden die andere bedrijven kunnen gebruiken. Wellicht ben jij ook een uitstekende tekstschrijver, ben je heel handig met het maken van digitale illustraties of kun je zelf goed fotograferen. Er bestaan in Nederland diverse online platforms waar je jouw profiel kunt uploaden. Jellow is daar een voorbeeld van. Zelf heb ik hier een profiel gemaakt waar ik mijn diensten als 3D tekenaar en Photoshop illustrator aanbied. Je kunt hier ook aangeven of je vanuit huis werkt of ook op locatie. 

Verschillende manieren om geld verdienen als tekenaar illustrator

Naast het verkopen van art prints zijn er nog verschillende andere manieren om geld te verdienen met je kunstwerken als tekenaar of illustrator. In het blog hoe kan ik geld verdienen met kunst lees je hier meer over. 

2023-skyline-01walljpg