Even geen inspiratie voor het maken van kunst - deze tips kunnen je helpen

Het kan elke kunstenaar overkomen. Je hebt even geen inspiratie voor een nieuw kunstwerk. Zoals een schrijver een writersblock kan hebben zo kan een kunstenaar ook gewoon even geen ideeën hebben voor het maken van kunst. 

In dit blog geef ik je een aantal tips waar je jouw inspiratie kunt vinden. 

Ga de natuur in.
Veel kunstenaars halen hun inspiratie uit de natuur. Tijdens een wandeling in het bos op op de heide kun je niet alleen je hoofd leegmaken, je kunt er ook nieuwe ideeën opdoen. Dat kan in de zomer als alles in bloei staat, maar ook in de winter kun je op verrassende manieren inspiratie vinden in de natuur. Zo heb ik een abstract werk gemaakt op basis van een bevroren plas. 
Ook dieren zijn voor mij een bron van inspiratie. Ik vind het zelf leuk om series te maken van bijvoorbeeld een bepaalde categorie dieren. Zo heb ik de Afrikaanse Big Five uitgewerkt in een vijftal kunstwerken. 
2023-big-5-zeskanten04jpg
Afrikaanse big five - kleurige kunstwerken als print op zeskant paneel

Bekijk een door een vergrootglas
Een andere tip is het bekijken van alledaagse objecten door een vergrootglas of microscoop. De texturen en patronen die je dan zie kun je normaal niet met het blote oog zien. 

Kliederen met koffie
Een leuke en speelse manier om tot nieuwe kunstwerken te komen is spetteren met bijvoorbeeld koffie of waterverf. Pak een theelepeltje koffie en laat deze van een bepaalde hoogte op het papier vallen. Het is handig om hierbij te werken met dik aquarel papier zodat het papier niet gaat kreuken. De omtrekvorm van de vlek kun je als deze is opgedroogd omlijnen en invullen met arcering. 

Verander eens van stijl
Maak je altijd dezelfde kunstwerken? Het kan heel inspirerend werken om eens helemaal buiten je comfortzone te gaan. Door een werk te maken met een techniek die je nog niet eerder hebt toegepast. Maak eens een abstract werk als je altijd realistisch tekent of probeer eens een kubistische stijl als je normaal veel met organische vormen werkt. 

20231102-abstract-kleur-02-3van3-plantjpg
Meestal vind je in mijn werken herkenbare objecten, maar soms is het ook leuk om geheel abstract te werken zoals dit werk. 

Op dit blog van een collega beeldmaker vindt je ook een aantal goede tips om je inspiratie weer leven in te blazen. 

Vraag ChatGPT om ideeën.
En als je het echt niet meer weet kun je altijd nog ChatGPT vragen;
ik gaf het volgende prompt;

Stel je voor je bent een kunstenaar. Je tekent graag en oefent ook met acrylverf. Maar dan heb je opeens geen inspiratie meer. Je weet niet meer welke onderwerpen je wilt tekenen en je blijft maar dezelfde portretjes tekenen in dezelfde stijl. Hoe kun je deze trend doorbreken. Waar vind je nieuwe inspiratie? Wat zou een kunstenaar moeten doen om nieuwe technieken te ontdekken?

En ChatGPT kwam met de volgende suggesties;

"Als kunstenaar kan het soms lastig zijn om uit een creatieve impasse te komen en nieuwe inspiratie te vinden. Hier zijn enkele suggesties om deze trend te doorbreken en nieuwe ideeën te ontdekken:

  1. Verken andere kunstwerken en stijlen: Bezoek kunstgalerijen, musea en kunsttentoonstellingen. Verken verschillende kunstwerken en stijlen die je normaal gesproken niet zou verkennen. Laat je inspireren door de diversiteit en creativiteit van andere kunstenaars.

  2. Natuur en omgeving: Ga de natuur in en observeer je omgeving. De natuur biedt een schat aan inspiratie. Let op interessante vormen, kleuren, texturen en patronen. Breng een schetsboek mee en maak aantekeningen of snelle schetsen van de dingen die je opvallen.

  3. Experimenteer met nieuwe technieken en materialen: Probeer nieuwe artistieke technieken en materialen uit. Verken verschillende penselen, paletmessen, texturen, mediums en verfsoorten. Het experimenteren met nieuwe tools kan je creativiteit stimuleren en nieuwe mogelijkheden openen.

  4. Maak gebruik van referentiemateriaal: Verzamel referentiemateriaal zoals foto's, tijdschriften, boeken, of online afbeeldingen die je interesseren. Gebruik ze als basis voor nieuwe kunstwerken of om inspiratie op te doen voor onderwerpen, composities of kleurenpaletten.

  5. Verbreed je horizon: Stap buiten je comfortzone en verken andere kunstvormen of disciplines, zoals fotografie, beeldhouwen, keramiek, grafisch ontwerp, of digitale kunst. Het verkennen van andere creatieve gebieden kan je nieuwe perspectieven en technieken bieden die je kunt toepassen in je eigen werk.

  6. Werk met een thema: Kies een specifiek thema of concept om je op te richten. Dit kan je helpen om gerichter te werken en nieuwe ideeën te genereren. Het thema kan iets zijn wat je persoonlijk raakt, een maatschappelijk onderwerp, een emotie, of een abstract begrip.

  7. Samenwerken en netwerken: Zoek contact met andere kunstenaars, zowel online als offline. Doe mee aan kunstgemeenschappen, groepstentoonstellingen of kunstworkshops. Het delen van ideeën en ervaringen met gelijkgestemde kunstenaars kan je creativiteit stimuleren en nieuwe perspectieven bieden.

Onthoud dat inspiratie soms spontaan kan opkomen, dus houd altijd een schetsboek of notitieblok bij de hand om je ideeën vast te leggen. Door actief nieuwe ervaringen op te zoeken, je horizon te verbreden en te blijven experimenteren, zul je steeds nieuwe technieken ontdekken en je creatieve potentieel vergroten."

Vond je dit artikel nuttig? Je kunt me supporten door een klein bedrag over te maken, niet meer dan het bedrag van een kopje koffie. Dit doe je heel eenvoudig via BuyMeACoffee;