Gratis verzending in NL

klantbeoordeling

niet goed geld terug

winkelwagen

Galm in huis verminderen

Geluid dat te vaak reflecteert voordat het uitdooft noemen we galm. Te veel galm in huis kan hinderlijk zijn. Gesprekken zijn minder goed te volgen en geluiden kunnen extra hard binnenkomen. De galm in je huis verminderen tot een prettig niveau is dus van belang. Maar hoe zorg je nu voor een goede nagalmtijd? En waardoor ontstaat galm eigenlijk? In dit artikel vertelt Emiel je in eenvoudige taal over galm en oplossingen om hinderlijke galm in huis te verminderen. 

Akoestiek in de woonkamer Een mix van harde en zachte materialen zorgt hier voor een prettige akoestiek.

Galm versus Echo

Is galm hetzelfde als echo? Het antwoord op deze vraag is nee, dat is niet hetzelfde. Een echo is wel een weerkaatst geluid, maar die weerkaatsing vind plaats over een dusdanig grote afstand dat je hersenen dit geluid als een afzonderlijk en "nieuw" geluid ervaren. Denk aan het geluid dat weerkaatst in je oren als je schreeuwt naar een grote bergwand of onder een grote viaduct. 
Als het minder dan 0,1 seconde duurt voordat geluid weerkaatst wordt dan spreken we van galm. Je hersenen zullen dit verwerken als een voortzetting van het oorspronkelijke geluid. In vrijwel elke besloten ruimte is in meer of mindere mate sprake van galm. In hoeverre galm wenselijk is verschilt per functie van een ruimte. In een bioscoop is er een korte nagalmtijd doordat hier veel geluidsabsorberende materialen zijn toegepast. Daardoor zul je hier vrijwel geen galm ervaren. 
In een lege nieuwbouwwoning met betonnen vloeren en wanden daarentegen zal je merken dat er veel galm is. 

Hoe ontstaat galm?

Galm ontstaat met name in besloten ruimtes waar het geluid niet wordt geabsorbeerd door een oppervlak maar in plaats daarvan weer wordt gereflecteerd. Of geluid wordt geabsorbeerd of wordt gereflecteerd hangt af van de materiaaleigenschappen van het oppervlak waar het geluid op valt. Een poreus en zacht materiaal kan geluid absorberen. Denk aan stof, kurk of schuimplaat. Deze materialen absorberen het geluid en hebben daardoor een dempende werking. Materialen als beton, staal, tegels en diverse kunststof platen hebben deze absorberende eigenschappen niet. Geluid dat op een betonnen muur valt zal grotendeels worden gereflecteerd. 

Hoeveel galm is goed?

Hoeveel galm goed is hangt af van de functie van een ruimte. Heb je een speciale tv-kamer in huis dan kan het nuttig zijn om de wanden van deze kamer te voorzien van akoestisch materiaal om de galmtijd net als in een bioscoop laag te houden. En ook in leefruimtes zoals keuken, eetkamer en woonkamer is een lage nagalmtijd wenselijk. 

Hinderlijke galm verminderen

Heb jij last van galm in huis en wil je dit verminderen? Gelukkig zijn er een aantal eenvoudig te realiseren oplossingen die gelijk helpen bij het verminderen van galm. Zoals hierboven beschreven is het onverstandig om je huis in te richten met te veel harde materialen. Heb je betonnen muren met behang en een tegelvloer en wil je bovendien graag strakke houten meubelen in huis? De kans dat je dan last krijgt van galm is aanzienlijk. Gordijnen met een wat zwaardere stof toepassen, een stoffen bank, een vloerkleed op de grond en akoestische kunstwerken aan de muur, ze helpen allemaal mee om geluid te absorberen en daardoor galm te verminderen. Wil je liever geen vloerkleed en gordijnen dan kun je ook overwegen een voorzetwand houtskeletwand te plaatsen met akoestische isolatie. Deze wand kan afgewerkt worden met stof.

Akoestische oplossingen

Elk interieur is anders en niet elk interieur leent zich voor het opgehangen van akoestische wanddecoratie. Daarom heeft EmielsDesigns naast de wandpanelen ook de volgende akoestische oplossingen;

  • akoestische roomdivider
  • akoestische houtskelet voorzetwand met geluidsabsorberende isolatie
  • akoestische houtskelet scheidingswand
  • akoestische plafondpanelen
  • akoestische wandpanelen

Schilderijen die geluid absorberen;