Welk tekenprogramma voor het digitaal inkleuren van je tekeningen

Er zijn talloze tekenprogrammas op de markt. Maar welk tekenprogramma kun je gebruiken om je tekening digitaal in te kleuren? Elk programma heeft zo zijn eigen voor en nadelen. 
Ik ga drie tekenprogramma's behandelen die je kunt gebruiken voor het inkleuren van de tekening;
  • Affinity Photo
  • Gimp
  • Adobe Photoshop

affinityjpg

Affinity photo


Het voordeel van Affinity photo is voor mij dat het een stand alone licentie heeft. Je bent dus niet gebonden aan een abonnement, maar je kunt na eenmalig aanschaffen jarenlang gebruik maken van dit tekenprogamma. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, maart 2024 zijn de kosten voor de aanschaf van dit programma € 52,-
Affinity is een krachtig tekenprogramma dat wat mij betreft niet onder doet voor bijvoorbeeld photoshop. Je kunt hier werken met lagen. Je gedigitaliseerde tekening kun je bijvoorbeeld als bovenste laag plaatsen en een overvloeimodus 'vermenigvuldigen' geven. Zo blijven de lijnen van je tekening goed zichtbaar en kun je in de lagen eronder kleur en textuur aanbrengen. 


gimpjpg

Gimp


Gimp is een freeware tekenprogramma. Dit programma is ook heel geschikt om je tekeningen mee te digitaliseren. Het belangrijkste voordeel van Gimp is dat het gratis is. Ook in Gimp kun je werken met lagen en paden zodat je jouw tekening net als bij Affinity boven aan de lagenstructuur kunt plaatsen en met vermenigvuldigen de lijnen op de onderliggende lagen kunt projecteren. 

photoshopjpg

Adobe Photoshop


Last but not least, Adobe Photoshop. Adobe photoshop is een betaald programma dat je vanaf € 26,43/maand inclusief BTW kunt afnemen als abonnement. Zelf werk ik het meest met photoshop. Wat ik fijn vind aan photoshop zijn de vele brushes en lettertype's die je via Adobe kunt downloaden. En Photoshop voor mij toch wel het programma met de meeste functies die passen bij mijn manier van werken. 

voornajpg