Verschillende manieren om een kunst paneel op te hangen

In dit artikel laat ik je een aantal verschillende manieren zien hoe je een kunst paneel kunt ophangen. Ik ga hier uit van een Dibond paneel van 3 mm, maar de tips zijn ook te gebruiken voor andere panelen met een vlakke achterzijde, zoals aluminium, staal of hardboard.

De volgende manieren om een paneel op te hangen ga ik met behulp van afbeeldingen uitleggen;
  1. Zijgrip afstandhouders
  2. Gewone afstandhouders
  3. Metalen ophangplaat voor onzichtbaar ophangen
  4. Ophang systeem van aluminium
  5. Ophang systeem van multiplex
  6. Ophangen met schroeven
  7. Ophangen aan een plafond rails

Kunst paneel ophangen met zijgrip afstandhouders

zijgriphouder-voorbeeldjpg
kunstwerk Dibond paneel met zijgriphouders van RVS

Zijgrip afstandhouders zijn gemaakt van RVS. Deze cilindervormige buisjes bestaan uit een vast deel en een draaibaar deel. Het vaste deel schroef je in de muur, waarna je het draaibare deel kunt vastdraaien op het kunst paneel. Het voordeel van deze zijgrip afstandhouders is dat er geen gaten in het paneel zelf geboord hoeft te worden. Ook hoeft er niets aan de achterzijde van het paneel worden gelijmd of geplakt wat bij andere ophangsystemen soms wel nodig is. 

Dibond paneel aan de wand bevestigen met gewone afstandhouders

gewone-afstandhouder-voorbeeldjpg
Dibond art paneel met gewone afstandhouders met gaten in de hoeken

Bij gewone afstandhouders is het nodig dat er in het paneel gaten worden gemaakt op de hoeken. Deze gaten worden bedekt met een cilindervormige schroefbare dop die in het vaste deel van de afstandhouder wordt gedraaid.

Paneel onzichtbaar ophangen met een metalen ophangplaat

ophang-paneel-setje-achterzijde-kunst-werkjpg
Ophangplaat met plakstrook voor onzichtbare wandmontage van Dibond paneel

Een Dibond paneel kun je ook ophangen met behulp van een metalen ophangplaat. Deze plaat heeft een plakstrook. Het is van belang dat je het paneel goed ontvet voordat je deze plaat gaat plakken. Ook even controleren of er nog een plastic beschermfolie op de achterzijde van het Dibond paneel zit. Deze moet je eerst verwijderen. Nadat je hebt ontvet en op het paneel met een potlood de afstand vanuit de hoeken hebt gemarkeerd plak je de ophangplaat op het paneel. De ophangplaat laat je vervolgens 24 uur met een gewicht erop vasthechten aan het paneel. Het losse haakje schroef je vast in de muur. 

Ophang systeem van multiplex

multiplex-ophang-systeem-collagejpg
links zijaanzicht van de twee multiplex stroken - midden strook aan de muur - rechts onzichtbaar dibond ophangen

Ben je handig met houtbewerking dan kun je zelf ook een ophang systeem maken van multiplex stroken. Maak drie stroken van 5 cm breed. De lengte van de stroken is ongeveer de breedte van het paneel min 10 cm. Zo blijft er 5 cm aan beide zijden over aan de achterzijde van het kunst paneel. 
Twee van de drie stroken multiplex zaag je met een cirkelzaag in een hoek van 45 graden. 
De derde strook kan gewoon recht gezaagd worden. Met high tack kit plak je de beide stroken op de achterzijde van het kunst paneel. De strook met de schuine zijde bovenaan waarbij de punt naar beneden wijst en de strook met de rechte zijde onderaan. Vervolgens boor je de derde strook met de schuine zijden op de muur, waarbij je hier de punt naar boven laat wijzen. Zo creeer je een eigen ophangsysteem waarbij je het paneel gemakkelijk van de muur pakt en weer ophangt. 
Als je het mooier vindt kun je ook nog twee verticale stroken maken zodat je rondom tegen een multiplex rand kijkt. Deze stroken kun je natuurlijk ook nog in kleur spuiten. 

Dibond ophangsysteem van aluminium

alu-ophang-systeem-02jpg
Een dibond ophangsysteem geeft een strak en modern effect

Een Aluminium ophangsysteem is een kader van aluminium met een plakstrook aan de achterzijde. Deze strook plak je eenvoudig op de achterkant van het Dibond paneel. 

Een paneel ophangen met schroeven.

  schroeven-set-montagejpg
Dibond paneel met gaten Ø 6 mm geschroefd en afstandbusjes

De meest eenvoudige manier is het paneel ophangen met schroeven. Dibond panelen kun je bestellen met voorgeboorde gaten. Houdt het paneel tegen de muur, zorg dat deze waterpas staat, en teken de gaten af op de muur. Boor de gaten en druk hier voor de muur geschikte pluggen in. Eventueel kun je met cilindervormige kunststof of aluminium busjes enige afstand creëren tot de muur. Als je dit doet is het goed om de lengte van de schroef hierop af te stemmen. Met een rubber ring om de schroef voorkom je dat de schroef het boorgat beschadigt.

Kunst ophangen aan een plafond rails.


Als je geen boorgaten in de muur wenst dan is een plafond rails wellicht de beste optie voor jou. Het voordeel van deze rails is dat je een kunstwerk eenvoudig kunt verschuiven over de hoogte en breedte van de muur.

portret-def-wal-02jpg
Dibond kunst paneel vrouwelijk portret opgehangen met RVS zijgriphouders