Van Zwart wit Doodle tekeningen naar kleurig kunstwerk

zomers-digitaal-patroonjpg doodle patroon door EmielsDesigns

Geld verdienen met Doodle tekening
In dit blog leg ik kort uit hoe ik mijn handgetekende doodle schetsen digitaal bewerk zodat deze geschikt worden voor online verkoop.
Ik ga de pentekeningen omzetten naar:
Het begint met een tekening
De eerste stap is natuurlijk het maken van de tekening. Nu ben ik bij dit voorbeeld een beetje lui geweest. Ik heb namelijk gelijk de micron pennen gebruikt. Veel tekenaars maken eerst met potlood een schets op papier, tekenen deze over met inktpen, en gummen vervolgens de potloodlijnen uit. Waarom dat is kom ik later op terug.
creatief-bureau-doodle-kunstjpg
doodle schetsboek met zomerse objecten

Het is handig om een bepaald thema te hebben. In het voorbeeld dat ik hier uitwerk is dat zomer vakantie. Teken je doodle afbeeldingen met enige afstand van elkaar, zorg er in elk geval voor dat ze elkaar niet overlappen.  Om de tekeningen later makkelijker om te kunnen zetten in vector formaat is het handig om zo veel mogelijk een gesloten omlijning te tekenen.

De tekening omzetten naar digitale vector afbeelding
Je hebt nu een aantal doodle tekeningen op papier staan. Nu is het tijd om deze om te zetten in digitaal formaat. Als je een scanner hebt dan kun je de tekening inscannen, liefst in zwart wit modus, om deze op je computer te krijgen. Heb je geen scanner dan is het maken van een foto met je telefoon een goed alternatief. Zorg er wel voor als je een foto maakt dat je goed helder licht hebt en dat je papier vlak ligt. Anders krijg je een schaduwverloop in je foto en dat maakt het weer minder makkelijk om de tekening te bewerken. 

Ik gebruik zelf inkscape om de tekening om te zetten naar vector formaat. Inkscape is een freeware programma en heeft een handige functie om tekeningen te "vectorizen".
Hoe gaat dit in zijn werk? Je importeert je afbeelding in inkscape. Soms is een afbeelding te groot, in dat geval kun je ook een printscreen maken op je vaste computer en deze vervolgens plakken in inkscape. Met de functie bitmap overtrekken kun je vervolgens de foto of scan omzetten naar vector formaat. 

Ik ga hier verder niet uitgevoerd op in. Na wat aanpassen en ordenen van de losse tekeningen kom ik dan tot dit resultaat. 


losse-doodle-tekeningen-zwart-wit-vector-smalljpg
losse doodle tekeningen omgezet in zwart wit vector

Deze kleine zwart wit vector doodles zijn op allerlei manieren te gebruiken. Ze kunnen als los object worden aangeboden in jouw eigen shop op Speadshirt. Andere mensen kunnen de vector afbeelding dan gebruiken om een eigen creatie te maken. 

Grootformaat artwork voor print op muurcirkel
Nu alle doodles geordend op een blad staan kun je jouw creativiteit aan het werk zetten. 
Ik heb er voor gekozen om een aantal doodles met het meest zomerse thema te combineren in een collage. Het resultaat hiervan zie je op de afbeelding hieronder. interieur-zomers-muurcirkel-doodle-stijljpg
interieur impressie zomerse muurcirkel

Zoals je ziet heb ik een aantal objecten wat meer kleur gegeven. De bij en de parasol. Het is de bedoeling om dit bij alle objecten te doen. Maar tijdens het proces van inkleuren vond ik deze combinatie met veel wit en een paar ingekleurde doodles dusdanig mooi dat ik hiervan een muurcirkel heb gemaakt. 

Cortenstaal Muurdecoratie
Als je wat meer kennis hebt van vector illustraties kun je een afbeelding maken zoals hieronder. Ik heb hier verschillende doodles samengevoegd zodat het geschikt wordt om omgezet te worden in cortenstaal muurdecoratie. Ik heb zelf een bedrijf in Drenthe gevonden die een plasma snijder heeft. Deze kan de vector afbeeldingen snijden uit een plaat cortenstaal. In het voorbeeld hieronder is dat een plaat van 2 mm dik. Bij het ontwerpen van een afbeelding als deze is het van belang dat alle lijnen elkaar raken. er mogen geen zwevende objecten zijn omdat die er anders uit vallen. Sommige zaken zijn bij deze stijl niet mogelijk. Als je wil dat het geheel één object blijft dan moet je controleren of losse ogen, een neus, of gestippelde arcering op een manier aangepast kan worden zodat deze connectie heeft met een aangrenzende lijn. 

interieur-cortenstaal-zomerse-objecten-02jpg
cortenstaal muurdecoratie compostie van doodles

Patroon van doodles
In inkscape kun je ook vrij eenvoudig, als je eenmaal de trucjes weet, een naadloos patroon maken van de losse doodles. In de muurcirkel zag je nog dat ik een aantal objecten had ingekleurd. In het patroon hieronder heb ik dat voor alle objecten gedaan. Deze afbeelding is uiteindelijk opgebouwd uit 5 kleuren, licht geel voor de achtergrond, geel grijs voor de objecten, zwart voor de omranding, bruin geel voor de schaduw en wit voor de highlights. 

zomer doodle illustratie - geel met zwart kopirenjpg
vrolijk zomers patroon in geel tinten

Ik heb het geluk dat ik mijn eigen 3d interieur impressies kan maken. Dit doe ik met een ander programma, Cinema 4D. 
Het patroon ziet er als fotobehang op een slaapkamer muur zo uit. zomer-interieur-behang-poster-muur-decojpg
interieur impressie zomerse doodle fotobehang

En toegepast in een interieur als patroon behang in banen van 53 cm breed ziet het er zo uit.
Dit behang is te bestellen via motiflow
interieur-impressie-behang-zomers-tiener-kamer-smalljpg
Het digitale patroon kun je dus gebruiken als print op behang in banen of fotobehang. Maar daarnaast zijn er nog enorm veel andere toepassingen voor naadloze patronen. Een leuke toepassing vind ik zelf is het printen op stof om er een sierkussenhoes van te maken.
sierkussen zomer stijljpg
 Doodle t-shirt
De losse afbeeldingen kun je heel goed aanbieden als print op een t-shirt. Van de doodle met de zon met knipoog en zonnebril heb ik een vector image gemaakt die bestaat uit twee kleuren, geel en wit. Deze print moet wel afgedrukt worden op een donkere achtergrond omdat de zwarte lijnen gevormd worden door de stof die erachter zit. Gelukkig is het met Spreadshirt mogelijk om een voorkeur kleur aan te geven. 
zomer doodlejpg
t-shirt met vrolijke zon - te koop via mijn spreadshirt shop
In de afbeelding hieronder zie je links een middengrijze achtergrond, in het midden de donkergrijze versie en rechts de afbeelding met transparantie.

zon knipoog zonnebril alphajpgBij deze compositie heb ik de witte vulling een beetje laten verspringen. De gele cirkel op de achtegrond geeft een zomers effect. Hieronder zie een de voorbeelden van deze print op een tas.


tas-zomer-doodlejpg

In dezelfde stijl heb ik ook een zomerse collage gemaakt van doodles als print op een zwart t-shirt voor vrouwen. Dit is een opgeknoopt shirt van 100 % katoen. 

zomer-vrouw-shirt-geknooptjpg

sdfgdstg