Hoe kun je een tekening of kunstwerk digitaliseren?

Een kunstwerk of tekening digitaliseren, hoe doe je dat? Misschien wil jij beginnen met online geld verdienen door je kunst digitaal te verkopen. Dan zul je dus van jouw papieren tekeningen of olieverf op doek een digitaal bestand moeten maken. Ik ga je in dit blog uitleggen hoe dit werkt.

Verschillende manieren om kunst te digitaliseren

Er zijn verschillende methodes om jouw kunst te digitaliseren. Ik behandel in dit artikel de volgende manieren;
  • zelf scannen
  • laten scannen door een bedrijf
  • fotograferen
  • laten fotograferen door een bedrijf

Een scanner gebruiken om je kunst te digitaliseren

Als je er voor kiest om een scanner te gebruiken voor het digitaal maken van je kunstwerk en je gaat zelf een scanner kopen dan is het goed om met de volgende zaken rekening te houden;
  • Kies voor een flatbed scanner zodat je er ook schilderijen mee kunt scannen die een beetje relief hebben. Er zijn ook scanners waarbij de te scannen tekening door de scanner rolt, dit kan alleen bij tekeningen en niet bij bijvoorbeeld olieverf schilderijen. Een flatbed heeft als voordeel dat je de tekening op de plaat kunt leggen. Er zijn flatbed scanners op A3 formaat. Maak jij kunstwerken op canvasdoek met een groter formaat dan is een scanner voor jou niet de beste manier om je kunstwerken te digitaliseren. Als je bijvoorbeeld aquarel schilderijen maakt tot A3 formaat of potlood tekeningen, dan is een flatbed scanner een handige oplossing om jouw kunst te digitaliseren. 
  • Kies een scanner die op hoge resolutie kan scannen en die is voorzien van CCD optical technology. Een CCD is hetzelfde type beeldsensor als in een digitale camera. CCD gebruikt een echte lens om het volledige beeld op de beeldsensor te verkleinen. Deze methode is ideaal voor het vastleggen van details met een zeer hoge resolutie en een bredere kleurruimte.

Je kunst laten scannen door een gespecialiseerd bedrijf

Er zijn ook bedrijven die voor jou je kunstwerken kunnen scannen. Voorbeelden zijn;
  • digital scan Digital Scan is gevestigd in Apeldoorn. Zij digitaliseren kunstwerken en bijna alle denkbare andere dialoge beelden.
  • re -art Reart is een bedrijf dat gevestigd is in Almere. Het is een gespecialiseerd bedrijf in het maken van allerlei art scans. 

Zelf een kunstwerk fotograferen

Als je zelf een goede camera hebt kun je jouw kunst natuurlijk ook zelf fotograferen. 
Bij het digitaliseren van je kunst met een fotocamera is het van belang dat je controle hebt over belichting en scherptediepte. Daarom is het aan te bevelen om je kunst te fotograferen met een hoogwaardige systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera. Daarnaast is de juiste belichting van groot belang. Met een tweetal softboxen links en rechts van je schilderij kun je het kunstwerk goed uitlichten, zonder reflectie. 

Welke lens moet je gebruiken om je kunst te fotograferen? Een macro lens of een 50 mm lens met een vaste brandpuntafstand is hier een goede keuze. Verder is het uiteraard aan te bevelen om de camera op een statief te plaatsen om bewegingsonscherpte te voorkomen. 

Een schilderij of tekening laten fotograferen door een bedrijf


Heb je zelf geen camera en heb je geen mogelijkheden om zelf te investeren in de benodigde apparatuur dan kun je het maken van foto's van je kunst ook door een professionele fotograaf laten doen.