Gebruik jij al AI in je creatieve proces?

AI, je kunt er anno 2023 al niet meer omheen. Had je in 2022 misschien nog nooit gehoord van de afkorting AI, in 2023 is er een ware revolutie op het gebied van AI. Je kunt je vragen stellen aan ChatGPT over welk denkbaar onderwerp ook, er zijn talloze AI tools die helpen bij het maken van data analyses en ook op het gebied van kunst gaat de ontwikkeling van AI razendsnel. Ik wil jullie een aantal voorbeelden geven waarmee ook jij de voordelen van AI in je creatieve proces kunt inzetten. 

Gebruik AI als inspiratiebron voor je nieuwe werk
Wat ik zelf handig vind aan AI is de mogelijkheid om heel snel een aantal compositie beelden te genereren die ik kan gebruiken als idee voor een kunstwerk. Hieronder laat ik je een prompt zien dat ik heb gebruikt met de AI art generator Fotor;

"Concept art with rough brush strokes in the style pablo picasso, A beautiful female ballet dancer with a short red dress and long flowing hair. A work of art full of movement and curves. The dancer dances in the rays of the sun coming through a window in an old derelict rusty and dusty factory. An easel stands in the corner. Paint splatters and paint stains are still on the floor. The area behind her is dark, because she is standing in the light of the window, she really stands out. The dancer has a red cord in her long brown hair. On the floor is a fallen old HEA column and some old cans and newspapers."

In een kwartier tijd heb ik deze onderstaande afbeeldingen laten maken door AI. 

Blank-7-Grids-Collage10jpg
De afbeeldingen hebben hier en daar overigens nog wel wat bugs, vooral bij de handen, voeten en het gezicht gaat er zo nu en dan nog wat mis met de renderings van Fotor. Maar als inspiratiebron is deze collage natuurlijk perfect. 

Hieronder nog een aantal afbeeldingen die ik met hetzelfde prompt heb aangemaakt;

Blank-7-Grids-Collage11jpg
En ook het onderstaande kunstwerk "zonsondergang-in-veld-met-bloemen" is deels gemaakt met ai. Ik heb de ai output gebruikt als basis voor een digitale nabewerking in photoshop. Door de afbeelding te vergroten, details toe te voegen en texturen en belichting te perfectioneren is dit het eindresultaat. 

vrouw-in-veld-bloemen-walljpg

En ook dit werk "twee katten in New York" is tot stand gekomen met hulp van ai. De ai afbeelding is ook hier uitvergroot en voorzien van textuur. De kleuren zijn een beetje aangepast en er zijn verschillende details bijgetekend. 

canvas-met-baklijst-frontaal-02jpg

Tot slot nog één laatste voorbeeld, "schommelen bij een bergmeer" Dit werk is geheel digitaal overschilderd in olieverf stijl. 

meer-bergen-schommel-schemer-smalljpg

Wil jij een kunstwerk op maat laten maken? Neem contact op met Emiel om de mogelijkheden te bespreken.