Duurzaam kunstwerk kopen - welk materiaal kun je het best kiezen

Bijna elke webshop wijdt er wel een pagina aan. "Wij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel" "Duurzaamheid vinden we heel belangrijk" of "Bij ons komt duurzaamheid op de eerste plaats".

Maar wat maakt een product nu eigenlijk duurzaam? Waar kun je zelf op letten bij de aanschaf van wanddecoratie als het gaat om duurzaamheid? En wat is volgens Emiel de beste keuze? 

Duurzaamheid en afval
Afval stromen en duurzaamheid hebben veel met elkaar te maken. Zelf vind ik een product echt duurzaam als het en lang mee gaat, duurzaam in tijd, en het mee kan in een circulaire afvalstroom. Je eigen gedag is hierbij ook van invloed. Ben je iemand die afval met gemak in de grijze container gooit? Of zoek je tot in de puntjes uit welk afval in welke bak moet, zowel thuis als in de milieustraat. 

Recyclebaarheid van een materiaal
Wanddecoratie is een product dat in principe een hele tijd aan de muur kan hangen. Maar ook hierbij is jouw eigen gedrag van belang. Ben je na een half jaartje uitgekeken op een kunstwerk aan de muur en wil je dan weer een geheel nieuw werk? In dat geval kun je met het oog op duurzaamheid het best een goede FSC houten wissellijst kopen, of FSC houten posterhangers. Zo kun je om de zoveel tijd je kunstwerk omwisselen. Is de print nog goed? Zet hem dan te koop op een tweedehands marktplaats. Kan de poster niet nog een ronde mee? Lever hem dan in bij het oud papier. De houten lijst, met een goede kwaliteit vlakglas, kan sowieso jaren mee. Het voordeel van hout boven aluminium is dat je deze ook gemakkelijk in een ander kleurtje kunt verven. Let er dan wel op dat de verf die je kies op waterbasis is. 

Dibond® is een ander materiaal dat in principe 100 % recyclebaar is. Kies je voor Dibond® met het oog op duurzaamheid dan is het wel goed om het volgende te weten; Dibond® is een materiaal dat bestaat uit een kern van kunststof en twee lagen aluminium. In principe zijn beide materialen 100 % te recyclen. Er is echter één maar, je moet dit materiaal wel op een geschikte locatie inleveren. Om het Dibond® en het kunststof weer van elkaar te scheiden is er namelijk een specialistisch proces nodig en niet alle afvalverwerkers kunnen dit. Als je niet uitkijkt beland je 'duurzame' Dibond kunstwerk dus aan het eind van zijn levensduur alsnog in de restafval bak.