AI kunst - een vloek of juist een zegen

Het is januari 2023 als ik dit artikel schrijf.
Kunstmatige intelligentie (dit noem ik in de rest van het blog AI, een afkorting van artificial intelligence) maakt op het moment grote sprongen. Complete teksten en artikelen kunnen worden geschreven door AI. Als je de juiste vraag op opdracht stelt schrijft AI voor je een werkstuk, beantwoord het je vragen of maakt zelfs html code voor je website. En ook in beeld en kunst is er veel vooruitgang. AI kan op basis van een opdracht en omschrijving in tekst een fraaie afbeelding genereren. Is dit dan het einde van de kunstenaars? Neemt AI het stokje over of is het juist een handige tool waarmee kunstenaars sneller de mooiste creaties kunnen maken. Ik denk het laatste.

Op dit moment ben ik aan het onderzoeken op welke manier AI mij kan helpen om fraaie illustraties te maken. De input in een AI art generator is één van mijn eigen werken. De output is een illustratie in anime stijl. 

anime-vrouw-jeans-small-voor-najpg

Zoals je ziet maakt de AI generator er een fraaie illustratie van. De compositie en het kleuren palet zijn bewaard gebleven. En er zijn veel details toegevoegd. De blote rug is vervangen voor een beige shirt, er is een haarband toegevoegd en de inkt spetters zijn omgezet in blaadjes of veertjes die door de lucht dwarrelen.

goed2jpg
En ook in deze afbeelding zie je dat de input linksboven heel fraai wordt omgezet in drie verschillende anime illustraties, waarbij de kleuren en de stijl van de oorspronkelijke afbeelding wel behouden blijven. 

Als ik het origineel nog iets bewerk met een suggestie van handen en de tekst verwijder (want ik weet niet wat de betekenis is van het Chinese teken dat AI hier genereerd...) kom ik tot het volgende resultaat;

goed3jpg

Dat het nog niet altijd even goed gaat zie je op de afbeelding hieronder;
Rechtsboven is mijn input, de andere drie afbeeldingen zijn suggesties voor wat AI er van wil maken. 
Bij werken die heel abstract zijn, zoals deze weet AI niet precies wat er bedoelt wordt, is het een mens of toch een kat (rechtsboven), of is het een doek in de wind (linksonder). De versie rechtsonder komt het meest in de buurt bij wat het origineel uitbeeld. 

foutjejpg

Ik kan AI een handje helpen door het gezicht wat specifieker te maken met ogen een suggestie van een neus en een mond. Zoals je ziet komt er dan al een werk uit dat veel beter past bij het origineel. Een dame met wapperende haren en jurk in de wind. De afbeeldingen links en rechts onder slaan de plank vervolgens weer een beetje mis. In de afbeelding linksonder is het hoofd van deze jonge dame ongezond ver naar links gedraaid en in de afbeelding rechts onder is er opeens een beetje enge babyface met vier ogen toegevoegd tussen de arm en de jurk van de dame. 

foutje3jpg

Nog maar een klein beetje verder op weg helpen dan. Door de afbeelding rechtsboven te bewerken in photoshop en te voorzien van details en wat andere kleuren moet het AI nu toch lukken om een fraaie kloppende illustratie te maken...

goedjpg

En jawel, drie prachtige illustraties in anime stijl rollen uit de AI generator. 

Nu was dit natuurlijk door de abstracte input een lastige opgave. Hier zijn wat voorbeelden waarbij AI in één poging gelijk een fraaie illustratie maakte;
collage-artworkjpg

gele-japon-small-voor-najpg

collage-artwork-02jpg

Tekst naar kunstwerk met kunstmatige intelligentie

AI is nu al zover dat tekst omgezet kan worden in een fraaie afbeelding. Ik geef als input:
skyline, lake, reflection, unreal engine, fotorealistic, sunset en de volgende afbeelding wordt voor mij gemaakt door AI;

fotor_2023-1-25_14_30_15 Customjpg
Een schitterende skyline in de avondschemer, gemaakt op basis van honderden stukjes beeld die online te vinden zijn. Hier is nog wel een hoop om te doen. "Wordt er hier geen copyright geschonden?" is een vraag die je kunt stellen. Nu is er qua fotorealisme nog wel het een en ander aan te merken. Zo is er een vreemde ijslaag geplaatst waar ik niet om gevraagd heb en zijn de torens nog niet echt scherp en realistisch. Toch is dit een heel nuttige tool om inspiratie op te doen als beeldmaker. Als ik hier zelf in photoshop mee aan de slag ga kom ik op basis van deze AI afbeelding tot het volgende resultaat;

ED-stad-02 Customjpg
Een kleurig en abstract kunstwerk van een stad. In deze vorm maakt het natuurlijk niks uit dat het fotorealistische aspect van AI nog niet helemaal goed ontwikkeld is. 

Nog een voorbeeld van tekst naar artwork - input woorden - close up, fotorealistisch, luipaard, detail, het resultaat zie je hieronder;
fotor_2023-1-25_9_28_8 Customjpg
Door deze afbeelding te bewerken met digitale teken tools komt er het volgende werk uit;

luipaard-walljpg

En ook het onderstaande werk is gemaakt met een mix van ai en digitaal tekenen. 
Deze herfst scene van een meisje met de laatste appel bij een bergmeer is gemaakt met ai. De ai heb ik gebruikt als basis en het werk heb ik geoptimaliseerd en voorzien van texturen in photoshop. 

herfst-bos-appel-plukken-walljpg

Ik ben zelf heel enthousiast over de mogelijkheden om AI te benutten zodat ik deze ai output kan gebruiken als basis om mijn eigen fraaie kunstwerken mee te maken. Door het te gebruiken als inspiratie en niet één op één in de webshop te plaatsen behoudt het werk een persoonlijke noot. 

Ik ben benieuwd wat jij vindt van deze ontwikkeling.