Aan de hand van bestaande kleuren in je interieur een schilderij laten maken

Stel je voor, je hebt een muur waar een super gaaf behang op zit. Een accentbehang want de overige muren in je woonkamer zijn nog gewoon wit gestuct. Hoe gaaf zou het dan zijn als je een schilderij op die lege wit gestucte muur kunt hangen die qua kleuren combinatie perfect aansluit bij je behang?
Deze uitdaging ben ik aangegaan. Het gaat hier om een slaapkamer met een behang met groen lila en crème kleurige bloemen in waterverf stijl. Deze bloemen zijn geprojecteerd op een witte achtergrond. 

Hoe ga ik te werk?
De eerste stap is het bepalen van de basiskleuren die ik in het op maat te maken schilderij wil gaan gebruiken. Gelukkig heb ik een pantone kleurenwaaier die hier heel goed van pas komt. 
Hieronder zie je welke drie basiskleuren ik aan de hand van het bloemen behang heb uitgekozen. 
Pantone kleurenwaaiers hebben heel handig een CMYK en RGB code onder de kleuren staan. 
In een fotobewerkingsprogramma, ik gebruik hiervoor Photoshop, kun je deze kleuren heel eenvoudig aanmaken. De drie stippen die je ziet zijn de kleuren die ik heb uitgewerkt in photoshop aan de hand van de kleurenwaaier. 

kleur-schilderij-basis-behangjpg

De kleuren zijn bekend, en nu?
Nu de basis kleuren voor de wanddecoratie bekend zijn kan het tekenen beginnen. 
Het kan handig zijn om aan de hand van referentieafbeeldingen een bepaalde stijl te overleggen met je klant, maar in dit geval was ik helemaal vrij om te bedenken hoe de wanddecoratie er uit mag zien. 

In de meeste gevallen begin ik met schetsen op papier, maar in dit geval heb ik er voor gekozen om een collage te maken van patronen die ik eerder al had gebruikt. In deze patroon dessins heb ik twee kleuren verwerkt die ik eerder heb uitgekozen. De lila tint heb ik in deze collage niet gebruikt. In plaats daarvan heb ik gekozen voor een antraciet kleur zodat er meer contrast ontstaat in het schilderij. Het resultaat van de muurdecoratie zie je hieronder. 

Modern kunstwerk met mintgroene gekko
abstract kunstwerk Customjpg

Deze stijl is vrij modern en eigentijds. Zoals ik eerder al zei heb ik van de klant bij deze opdracht veel vrijheid gekregen. Omdat ik niet zeker weet of deze moderne stijl helemaal past bij de smaak van de opdrachtgever heb ik ook een kunstwerk gemaakt die meer past bij de waterverf stijl van het bestaande bloemetjes behang. Hier heb ik wel gebruik gemaakt van alle drie kleuren. De achtergrond heb ik gebroken wit gemaakt. 

Veertjes in creme en mintgroen
veertjes-kleur-behang Customjpg